HomeNatuur5x De natuur van Friesland verkennen

5x De natuur van Friesland verkennen

5x De natuur van Friesland verkennen

Iedere provincie heeft kenmerkende landschappen en natuurgebieden. Dat maakt ons kleine land toch juist veelzijdig en biedt ons veel inspiratie voor mooie en afwisselende wandelingen in de natuur. Zo hebben we ook tips gedeeld voor mooie wandelroutes in Utrecht en wandelroutes in Noord-Brabant onder andere. Vandaag delen we 5 mooie gebieden voor een stevige wandeling in het friese landschap.

  1. Strandjutten op Terschelling

Terschelling is natuurlijk ook onderdeel van de provincie Friesland en hier is dan ook voornamelijk veel natuur te verkennen. Duinen, duinvalleien, polders en een breed strand waar nog altijd wordt gejut; Terschelling heeft het allemaal! Je kunt hier verschillende wandelroutes volgen van de ANWB bijvoorbeeld, maar je kunt ook op de bonnefooi op pad, het strand op of de duinen over. Er is genoeg te zien en beleven tijdens een lange strandwandeling!

  1. Het kleurrijke herfstbos van Beetsterzwaag

De Friese landadel heeft een imposant bos aan laten leggen, toentertijd voor houtproductie. Vandaag de dag zie je dit terug aan de statige eiken- en beukenlanen, waar je vooral in de herfst versteld zult staan van de mooie kleuren. Dit bos is een mooie omgeving om in de Nederlandse geschiedenis te duiken, waarvan gelukkig dit mooie bos bewaard is gebleven!

  1. Uitwaaien in Makkum

In het uiterste Noordwesten van Friesland ligt Makkum. De oude koopmanshuizen doen denken aan de tijd dat er iedere dag een komen en gaan was van vissers met hun nieuwe vangst. Vandaag de dag is het er rustig uitwaaien en verkennen, vogels kijken en wandelen of fietsen. Het Waaggebouw en de Koninklijke Tichelaar geven een mooi kijkje in de historie van Makkum.

  1. De natuur in op Ameland

Maar liefst 40% van de Nederlandse planten komen voor op Ameland, dat is dan ook zeker een bezoekje waard, voor een stevige wandeling over het strand langs de waddenzee, door de duinen en door de bossen. Je kunt het eiland ook van grotere hoogte ontdekken, op de 55 meter hoge vuurtoren. Je zult versteld staan van de natuur en uitzichten die je ontdekt!

  1. Een stadswandeling door Leeuwarden

De Friese hoofdstad zit vol historische monumenten en bezienswaardigheden zoals het Paleis van Justitie dat Grieks aan doet, het Wilhelminaplein waar op vrijdag zo’n honderd marktkramen staan en het Waagplein waar de Waag uit 1598 staat. Ook de Prinsentuin, het Natuurmuseum en de Westerkerk zijn mooie bezienswaardigheden die Leeuwarden een mooie en diverse stad maken voor een lange stadswandeling!

Wil je meer inspiratie voor wandelingen in Nederland?

Voor groene inspiratie ben je bij de Groenkrant aan het juiste adres! Zo deelden wij eerder ook wandelroutes in Noord-Holland, wandelroutes in Zuid-Holland en 6 uitjes in de Nederlandse natuur.

Datum:
|
Bron: Groenkrant
|
Auteur: Groenkrant