HomeNatuur5x de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

5x de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

5x de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant

Nederland heeft ons veel mooie natuur te bieden waar je prachtige wandelingen kunt maken. Soms moet je net even een nieuwe route leren kennen om je weer te verbazen over de veelzijdigheid van ons land. Daarom delen wij voor iedere provincie inspiratie om mooie wandelroutes te vinden. Wandelroutes in Noord-Holland en wandelroutes in Zuid-Holland deelden wij eerder al, nu is het de beurt aan Noord-Brabant!

  1. De Brabantse Vennen

Langs een route van 16 kilometer ontdek je de verschillende landschapstypen van de provincie Brabant, met onder andere vennen, beemden en heidevelden. De wandeling gaat langs het gevarieerde landschap langs de Dommel, waar je onder andere de Venbergse watermolen treft. Deze molen maalt nog steeds olie en graan, dus voor heerlijke Brabantse  boekweitpannenkoeken kun je in het bijbehorende café terecht!

  1. Ravenstein: de vestingstad langs de Maas

Vroeger werden er verschillende vestingstadjes langs de Maas aangelegd, tussen Brabant en Gelre. Deze rivaliserende hertogdommen op één grensgebied zorgde ervoor dat Ravenstein door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een echte vestingstad. Hoewel de naam vestingstad anders doet vermoeden, bestaat Ravenstein uit slechts een paar straten. De route van 3 kilometer gaat langs verschillende historische kenmerken zoals de Maaspoort, de Kasteelsepoort en het Reinouthof.

  1. Het grootste heidegebied van Noord-Brabant

De Lieropse Heide en Strabrechtse Heide vormen samen het grootste heidegebied van Noord-Brabant. De wandelroute van 12 kilometer gaat langs het oude productiebos, de grootste heideven van Nederland met diverse moerasvogels en het is heel gewoon als je onderweg een koe tegen komt!

  1. Een wandeling door de baronie van Breda

Een wandelroute van 11 kilometer door het Markdal en het Mastbos bij Breda brengt je terug naar de locatie waar vroeger de baronie van Breda was. Inmiddels kun je daar genieten van de sporen die deze rijke geschiedenis ons heeft nagelaten zoals het 500 jaar oude bos, het kasteel en de variatie tussen heide, bosgebied, waterlelies en graslanden.

  1. Kasteel Heeswijk en de Heeswijkse bossen

Deze wandeling van 13 kilometer begint bij Kasteel Heeswijk, dat een van de oudste kastelen van Brabant is. Via de indrukwekkende lanen, kasteelboerderijen en bijbehorende landgoederen wandel je naar de Heeswijkse bossen waar je stille landweggetjes en mooie bospaden vindt.

Wandelen in Noord-Brabant

Met deze 5 routes kun je weer nieuwe gebieden ontdekken en heb je weer nieuwe inspiratie om eens een andere route te wandelen. De ANWB wandelroutes zitten vaak vol historische en educatieve elementen en zijn voor jong en oud leuk en leerzaam om te bewandelen!

 

Datum:
|
Auteur: Groenkrant