HomeNatuur4 mooie wandelroutes in Noord-Holland

4 mooie wandelroutes in Noord-Holland

4 mooie wandelroutes in Noord-Holland

Wandelen is een uitstekende manier om de omgeving te verkennen, de natuur in je op te nemen en om op een ontspannen manier te bewegen. Wandelen in Nederland is veelzijdig en gevarieerd en aan te passen op jouw wensen en voorkeuren. In dit overzichtje delen wij 4 tips voor mooie wandelingen in de provincie Noord-Holland die zeker de moeite waard zijn! De exacte routes kun je onder andere via de ANWB terug vinden met routebeschrijvingen.

  1. De duinen van Texel verkennen

Het Duinlandschap van Texel blijft verrassen! Het Nationaal Park genaamd Duinen van Texel is een combinatie van glooiende heidevelden met zoetwaterplassen en steile duinen. Bossen, bloemenweides en zandvlaktes komen allemaal samen in een wandeling van zo’n 10 kilometer. In deze wandeling vind je de combinatie van gevarieerde landschappen en prachtige zeldzame orchideeën, ideaal als je een beetje van alles wilt zien, in plaats van enkel bos of strand!

  1. Zandhagedissen spotten in Schoorl

In de Schoorlse Duinen kun je met een beetje geluk zandhagedissen spotten! Vanaf eind maart of begin april komen ze uit hun winterslaap. Als het eenmaal paartijd is, in mei, dan is het mannetje aan het pronken en heb je kans deze tegen te komen. Wat in ieder geval belangrijk is, is om langzaam te lopen en vaak naar de grond te kijken. Ze liggen graag op open plekken in de zon, maar vergeet niet om ook om je heen te kijken naar de bossen, heidevelden en klimduinen. Die zijn immers ook de moeite waard! De route gaat via de uitzichtduin langs bloesems, rozen en brem, dus er is veel te bekijken en te verwonderen!

  1. De duinen van Zuid-Kennemerland

Deze locatie is ieder seizoen weer een prachtige locatie voor een lange wandeling, maar de herfst is bij uitstek het moment om te genieten van prachtige kleurencombinaties. Zo zie je het veranderende landschap met prachtige kleurenpaletten. Je kunt hier onder andere kiezen voor een wandelroute van 10 kilometer, waar je de verschillende prachtige herfstkleuren kunt bewonderen.

  1. De Gooise Lusthoven voor puur genot

De Gooise Lusthoven is een uitstekende locatie voor wandelingen langs slingerende paadjes, romantische vijvers, doorkijkjes op oude boerderijtjes en goudgele graanvelden. Met een tussenstop bij Biologische Tuinderij Land en Boschzigt waar je onder andere verse boodschappen van het land kunt doen, vervolgt de wandeling via een botanische tuin, een bloembinderij en een bijenschans. Dat verklaart de naam Lusthoven al meteen!

Tips voor wandelingen in Noord-Holland

Iedere provincie heeft weer een andere diversiteit aan natuur te bieden. Noord-Holland heeft uiteraard nog vele andere mooie hoogtepunten te bieden, maar met deze 4 tips kun je misschien alvast een nieuwe locatie bezoeken dan je anders zou doen en zul je versteld staan van wat ons kleine land je te bieden heeft!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant