HomeTuinTips voor een vlindervriendelijke tuin

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Tips voor een vlindervriendelijke tuin

Vlinders zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Ze zorgen namelijk voor het bestuiven van bloemen, waardoor er steeds weer nieuwe bloemen kunnen groeien. Als onderdeel van de cyclus in de natuur zijn vlinders een belangrijke schakel, dus is het belangrijk dat ze voldoende eten kunnen vinden in onze tuinen. Daarnaast is het natuurlijk ook een erg leuk gezicht als er veel vlinders in onze tuinen rond fladderen!

Voldoende warme en beschutte plekjes

Vlinders vinden graag een warm en beschut plekje in jouw tuin. Uit de wind, in de zon en het liefst beschut door een volle heg zoals de meidoorn.

Laat uitgebloeide planten in de winter staan

Ook in de winter zoeken insecten graag een fijn plekje in de tuin. Daarom kun je uitgebloeide planten gerust laten staan, zodat de insecten hun winterrust daar kunnen doorbrengen. Dat komt de gehele diversiteit weer ten goede.

Kruidenplanten zijn ook vlinderplanten!

Kruiden uit eigen tuin zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens echte vlinderplanten. Voor zowel vlinders als bijen zijn kruidenplanten heerlijk! Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en venkel, maar ook lavendel en kattenkruid zijn echte favorieten.

De composthoop als onderdak

Voor rupsen, eitjes en poppen is het ook belangrijk dat er droge plekken in de tuin zijn waar ze kunnen overwinteren. Bijvoorbeeld de composthoop is zo’n plek, waar het natuurlijke afval kan drogen en de rupsen, eitjes en poppen meteen een goede plek vinden.

De top 10 vlinderplanten voor een vlindervriendelijke tuin

Een vlindervriendelijke tuin gaat mee met de seizoenen om van de lente tot de herfst voldoende nectar aan te bieden. De top 10 vlinderplanten volgens de Vlinderstichting is als volgt:

  1. Winterheide
  2. Viburnum
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik
  6. Ijzerhard
  7. Koninginnekruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Hoe vlindervriendelijk is jouw tuin?

Zijn er bepaalde aanpassingen die je kunt doen om jouw tuin ook een stukje vlindervriendelijker te maken? Het laten staan van een aantal uitgebloeide planten in de winter kan al een verbetering zijn, evenals het planten van een aantal vlindervriendelijke planten. De vlinders zullen je erg dankbaar zijn en daarnaast is het natuurlijk ook een vrolijk gezicht als ze zich vaker laten zien in jouw tuin!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant