HomeTuinHerfst in de tuin: er is genoeg te doen!

Herfst in de tuin: er is genoeg te doen!

Herfst in de tuin: er is genoeg te doen!

Wellicht staat de herfst bij jou niet bekend als het seizoen waarin je veel bezig bent in de tuin. Of in ieder geval, naast de standaard klusjes zoals afgevallen blad opruimen en wat standaard onderhoud. Het is maar net hoe je het bekijkt, want er zijn nog veel meer andere dingen die je in de herfst kunt doen in de tuin waar je veel plezier van zult hebben. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat de herfst alleen maar in het teken staat van afgevallen blad en uitgebloeide eenjarigen, er zijn zelfs planten die het een stuk groener en gezelliger kunnen maken! We delen graag herfst tips met je om ook in de herfst veel plezier te hebben van de tuin!

Het planten van de voorjaarsbollen

Is er nog geen nachtvorst geweest? Dan ben je nog op tijd om de bloembollen te planten van de voorjaarsbloeiers en vroege bloeiers! In het vroege voorjaar zul je hier veel plezier van hebben, wanneer de eerste vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes en irissen zich laten zien. Daarna volgen de tulpen, narcissen en hyacinten. Naast een mooi en kleurrijk gezicht, zijn dit ook goede bronnen van voedsel voor de bijen en andere insecten.

 

Kies voor najaarsbloeiers voor meer najaar plezier

De voorbereidingen voor het volgende seizoen zijn leuk, maar het is natuurlijk nog leuker om ook in de herfst te genieten van najaarsbloeiers. Zo bestaat de herfst uit veel meer dan alleen maar opruimen en voorbereiden! De Vlinderstichting tipt ook om voor najaarsbloeiers te kiezen, omdat de spreiding van voeding de vlinders weer ten goede komt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende 5 najaarsbloeiers:

  • Asters
  • Lavendel
  • Hebe (struikveronica)
  • Hemelsleutel (sedum)
  • Ijzerhard (verbena)

Bomen of struiken planten in de herfst

De grond is nog warm van de zomer waardoor planten rustig kunnen wennen aan de grond en gaan acclimatiseren voordat de winter begint. Als je bomen of struiken wilt planten dan is het najaar daarvoor juist een erg goed seizoen. De grond plakt geleidelijk aan de wortels, waar de bomen en struiken daarna gemakkelijker water en voeding op kunnen nemen. Voor struiken of bomen met bessen is het najaar ook het beste moment om deze te planten. De vogels en insecten komen hier met veel plezier de vruchten van plukken!

Ruim niet te veel op: help de egels en vogels

Het afvallende blad en eventueel snoeiafval zijn wellicht de eerste dingen waar je aan denkt wanneer je in de herfst wilt gaan opruimen in de tuin. Maar zoals je wellicht al hebt gelezen zijn er nog veel leukere dingen te doen in de tuin, dus kies er voor om juist een aantal rommelige hoekjes te maken in de tuin. Vogels vinden daar juist hun voer en voor egels kan het een fijne schuilplek worden. Dan kan jij aan de slag met andere dingen in de tuin die je veel leuker vindt! Het overige blad- en snoeiafval kun je daarnaast gebruiken om zelf compost te maken. Een composthoop of compostbak, of een standaard ton met eventueel een compoststarter zijn al genoeg om na een paar weken gebruik te kunnen maken van de compost!

Datum:
|
Bron: Groenkrant
|
Auteur: Groenkrant