HomeTuinHoe maak je een geveltuin?

Hoe maak je een geveltuin?

Hoe maak je een geveltuin?

Een geveltuin is eigenlijk gebruik maken van de ruimte die je hebt, ook als dit geen tuin is. Met een geveltuin kun je namelijk tóch bijdragen aan de biodiversiteit en tegelijkertijd kun je zelf ook veel plezier hebben als je de deur uit stapt of weer thuis komt. Dat willen we toch allemaal? Een geveltuin is jouw eigen mini tuintje voor de deur. Daar waar nu tegels liggen? Wellicht, maar die kunnen er uit! Vandaag delen we tips om jouw eigen kleine groene oase te maken voor de deur, genaamd de geveltuin.

De voorbereiding: toestemming voor de geveltuin?

Het allerbelangrijkste voordat je de inspanningen daadwerkelijk doet is natuurlijk om na te vragen bij de gemeente of het toegestaan is om een aantal tegels weg te halen. Vraag altijd na of het toegestaan is voor de zekerheid, maar een algemene regel is dat je maximaal 45 centimeter van de gevel af mag en daarnaast moet er nog 1.80 meter stoep overblijven. Als je eenmaal toestemming hebt, kun je beginnen met het bedenken van de invulling!

Keuzes maken: een groene geveltuin of een bonte mix?

Kies je voor een groene combinatie, of kan het je niet bont genoeg zijn? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wilde bloemen, zomerse bloeiers, of een mix van veel groen. Het is helemaal aan jou, maar houd bij het maken van de keuzes wel rekening met de zon en schaduw aan de kant van de gevel. Daarnaast is een algemene tip om in ieder geval één stevige vaste plant te kiezen, zodat je ook in de winter plezier hebt van jouw geveltuin. Daarnaast kun je rekening houden met planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen bijvoorbeeld, eventueel kruiden naar wens en een aantal kleuren terug laten komen. Ook klimplanten kunnen een mooie toevoeging zijn aan de uitstraling van het huis!

Aan de slag: hoe ga je te werk?

  • Het begint natuurlijk met het verwijderen van de tegels. Daarna kun je gaan graven, tot zo’n 10 centimeter dieper dan de plantenpotjes zodat de wortels voldoende ruimte krijgen.
  • Daarna kun je een border maken, zodat de stoep en jouw geveltuin goed van elkaar gescheiden blijven. Dit doe je door steen, dakpannen, of hout te gebruiken om de randen af te schermen.
  • Vervolgens vul je de nieuwe border met tuinaarde. Eventueel kun je de potjes met planten er eerst even op zetten om te kijken hoe het gaat met de hoogtes en kleuren. Houd rekening met planten die hard groeien, zodat deze niet voor het raam uitkomen maar bij voorkeur ernaast.
  • Daarna kun je echt gaan planten en water geven!

 

Veel plezier met jouw geveltuin!

 

Datum:
|
Bron: Groenkrant
|
Auteur: Groenkrant