HomeTuinTips om duurzamer te tuinieren

Tips om duurzamer te tuinieren

Tips om duurzamer te tuinieren

Frisse lucht en bezig zijn in de natuur doet mensen vaak goed. Een ontspannen gevoel, een leger hoofd en een gezonde kleur zijn vaak het resultaat van klussen in de tuin op een rustig tempo. Met de handen in de aarde en de juiste verzorging bieden voor jouw planten heeft vele voordelen en door te kiezen voor de juiste planten kun je ook iets terug doen voor de natuur. Bepaalde keuzes die je maakt kunnen namelijk van invloed zijn op het ecosysteem, dat zeker wat hulp kan gebruiken. Door middel van de juiste producten en genoeg informatie over duurzaam tuinieren kun je hier je steentje aan bijdragen, daarom hierbij een aantal tips om duurzamer te tuinieren.

Wat is duurzaam tuinieren?

Duurzaam tuinieren is tuinieren in samenwerking met de natuur en het klimaat. Dat betekent dat je geen gebruik maakt van middelen die de balans in jouw tuin verstoren en dat je keuzes maakt die bijdragen aan het ecosysteem in jouw omgeving. Het gaat om het zo min mogelijk belasten van de natuur en waar mogelijk zelfs een positieve bijdrage te leveren. Dat kan op de volgende manieren!

Kies planten uit op basis van duurzaamheid

Om de juiste planten uit te kiezen is het belangrijk om dicht bij de begroeiing in de omgeving te blijven. Wat zie je veel terug in jouw omgeving? Deze planten trekken dan namelijk ook bepaalde dieren, die jij daarmee weer kunt steunen in hun zoektocht naar voedsel. De standplaats en verzorging van de planten dragen bij aan een langer behoud van de planten, dus houd in gedachten voor welke plaats in de tuin je nieuwe planten wilt.

Ga zuinig om met water voor de bewatering van jouw planten

Planten hebben uiteraard genoeg water nodig, maar toch is het mogelijk om hier zuinig mee om te gaan. Dit kun je onder andere doen door regenwater op te vangen in een regenton en daarmee de planten te besproeien. Ook kun je jouw tuin voorzien van waterdoorlaatbare bestrating, waardoor je het regenwater kunt opvangen. Op deze manier kun je gebruik maken van wat er van nature al is, om daarmee niet onnodig verbruik te veroorzaken.

Hergebruiken van tuinafval

Door tuinafval te bewaren en te composteren kun je jouw planten later op biologische wijze voeden. Je kunt bijvoorbeeld takjes, bladeren en onkruid composteren om dit als biologische meststoffen aan jouw planten te geven. Dit zorgt voor een natuurlijke balans aan voedingsstoffen en je hebt hierdoor geen chemische middelen nodig.

Duurzaam tuinieren is slim omgaan met de mogelijkheden

De meeste opties en oplossingen als het gaat om duurzaam tuinieren zijn niet ingewikkeld, maar een kwestie van slimme keuzes maken. Opnieuw bekijken wat de tuin nodig heeft en wat daarvan uit de eigen omgeving kan komen is hierbij de leidraad. Veel succes met duurzamer tuinieren!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant