HomeTuinHoe kun je jouw tuin bij-vriendelijker maken?

Hoe kun je jouw tuin bij-vriendelijker maken?

Hoe kun je jouw tuin bij-vriendelijker maken?

Bijen zijn ontzettend belangrijk voor ons ecosysteem omdat ze door het bestuiven van bloemen en gewassen ervoor zorgen dat er een diversiteit aan bloemen en planten behouden blijft. Daarnaast geven ze natuurlijk ook honing af en zorgen ze door de bestuiving voor voedsel voor andere dieren uit het ecosysteem. De bijen hebben het de afgelopen jaren steeds zwaarder en daarom kunnen ze onze hulp goed gebruiken. Ze zijn immers onmisbaar voor de fruitteelt en andere gewassen!

Waarom is het belangrijk om de bij te steunen?

De bij is belangrijk voor de bestuiving van vele andere bloemen en gewassen, dus een tekort aan bijen zorgt voor een tekort aan vele andere planten. De afgelopen jaren sterven er meer bijen dan normaal gesproken en daarom kunnen wij als mens een steentje bijdragen aan het creëren van een veilige leefomgeving van de bij. Mede door het gebrek aan diversiteit, bijvoorbeeld door bestrating in plaats van groene tuinen, maar ook door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is het voor bijen steeds lastiger om voldoende voedsel te vinden.

Tips voor een bijvriendelijke tuin

  • Kies voor bloemen voor zowel in de tuin als op het balkon die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben namelijk van het voorjaar tot in het najaar onze bloemen nodig en door deze bloeiperiodes te spreiden kun je ze het gehele seizoen door helpen.
  • Plaats een bijenhotel in de tuin waar de bijen zich kunnen nestelen. Ook kun je er zelf eentje maken met houtblokken waar je gaatjes in boort. Als je zelf een bijenhotel maakt, zorg er dan voor dat je de splinters weg schuurt zodat deze niet kunnen uitsteken. Ook kun je rommelhoekjes maken, met stronkjes en takjes in de volle zon, waar de bij zich graag nestelt.
  • Gebruik biologische zaden, zodat je zeker weet dat deze niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld.
  • Maak geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin, deze zijn giftig voor de bij.
  • Kies waar mogelijk altijd voor diversiteit als het gaat om kleur en hoogte, om de diversiteit weer terug te brengen in de leefomgeving van de bij.
  • Maai waar mogelijk minder vaak, of laat in de winter een aantal uitgebloeide planten staan. Hier kunnen de bijen zich namelijk ook nog in nestelen.
Datum:
|
Bron: Groenkrant
|
Auteur: Groenkrant