HomeTuinEen moestuin starten voor beginners

Een moestuin starten voor beginners

Een moestuin starten voor beginners

Wil je een eigen moestuin beginnen, maar weet je nog niet precies hoe? We leggen je graag uit welke planten gemakkelijk zijn om mee te beginnen en hoe dat precies in zijn werk gaat! Zo zul je zien dat een moestuin ook voor beginners een hele leuke bezigheid is!

Groente zaaien voor de beginnende moestuiniers

Belangrijk voor een goed begin, is om gemakkelijke groenten uit te kiezen, waardoor je kunt wennen aan het onderhoud en daarnaast snel resultaat zult zien van jouw inspanningen. De volgende groentesoorten hebben naast water weinig andere verzorging nodig en zijn dus zeker aan te raden voor beginners:

  • Wortel
  • Radijs
  • Courgette
  • Sla
  • Spinazie
  • Snijbiet

Wanneer je voor het eerst gaat zaaien is het belangrijk om niet te diep te zaaien. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Wanneer je het zaadje verticaal houdt en de lengte van het zaadje ziet, houd je deze lengte ook aan voor de diepte van het zaadje. Zo weet je zeker dat je deze niet te diep zaait.

Een moestuin beginnen in potten

Je kunt er ook voor kiezen om de zaadjes voor te zaaien in potten of in een grote bak. Wanneer de plantjes meer dan twee blaadjes hebben, dan kun je deze van elkaar af halen en in een apart potje plaatsen. Ook kun je zo beginnen met jouw eigen kruidenplantjes, waarmee je ook een goede start maakt voor een moestuin. Je kunt ook van start gaan met een moestuinbak in de tuin, zo hoef je nog geen volledige moestuin in te delen en kun je beginnen met een aantal plantjes om te zien hoe dit je af gaat.

Planten of zaaien in een beginnende moestuin?

Niet alle groenten kun je kopen als plantjes, sommige moet je echt zelf zaaien. Voor de planten waarbij het mogelijk is om ze als plantje te planten kan dit ook een goed opstapje zijn. Zo leer je de plant kennen en zie je hoe de verzorging in zijn werk gaat. Voor een eerste moestuin kan dat een heel goede oplossing zijn! Koop je zaadjes?

Maak het niet te moeilijk

Als laatste tip: wil je echt voor een moestuin gaan? Dan kun je na het voorzaaien natuurlijk door naar de volle grond. Houd je het liever bij een aantal kruidenplantjes? Dat kan natuurlijk ook, het blijft een fijne en groene bezigheid, waar dan wat minder tijd in zit dan in een volledige moestuin. Gelukkig is het bovengenoemde lijstje met groenten een goede stap voor de eerste moestuinplanten, dus als je daarvoor kiest, dan zul je snel veel plezier hebben van jouw eerste eigen oogst! Veel plezier met jouw eigen moestuin!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant