HomeNatuurWildplukken: wat mag wel en niet?

Wildplukken: wat mag wel en niet?

Wildplukken: wat mag wel en niet?

Het plukken van fruit uit een natuurgebied, of het rapen van oesters aan de kust. Mag dat? In Nederland worden er namelijk boetes uitgedeeld voor wildplukken, maar waar ligt deze grens precies? Over het algemeen mag je in Nederland in vrije gebieden wildplukken, mits dit voor eigen gebruik is. Waar moet je allemaal op letten? Bekijk de onderstaande tips

Waar moet je op letten bij wildplukken?

Je mag in Nederland wildplukken zonder vergunning, wanneer dit voor eigen gebruik is. De onderstaande tips kunnen je een eindje op weg helpen:

  • Als het gaat om schelpdieren, is er een limiet van 10 kilo. Dit is om te waarborgen dat het voor eigen gebruik is. Het rapen van verkeerde schelpdieren kan namelijk veel gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Het rapen voor professioneel gebruik is daarom op basis van vergunningen. Wil je voor eigen gebruik oesters of schelpdieren rapen? Bereid je dan goed voor, omdat ook voor eigen gebruik de voedselveiligheid natuurlijk voorop dient te staan!
  • Voor het plukken van fruit en groenten geldt qua voorbereiding hetzelfde. Niet alles is eetbaar en daarnaast is de natuur kwetsbaar. Lees je dus goed in over het gebied en bekijk waar de betreffende plant staat. Zo is een bessenstruik langs de weg niet de meest schone optie bijvoorbeeld.
  • Als het gaat om paddestoelen is het ook heel belangrijk om te weten welke je kunt eten. Er zijn namelijk giftige soorten, dus ook hier is voorbereiding van belang. Houd je ook in dit geval altijd aan de limieten voor eigen gebruik, ook wanneer wildplukken toegestaan is, is dit een belangrijk aandachtspunt!

Wildplukken? Bereid je voor!

Het romantische beeld van wildplukken op een net ontdekte locatie is wellicht wat minder romantisch als je een boete riskeert of de natuur daarmee belast. Daarom is het allerbelangrijkste om goed voorbereid te zijn. Voor alles wat je kunt plukken geldt dat er lokale regels kunnen zijn, waardoor je ook die heerlijke frambozen wellicht beter kunt laten hangen. Eerst in lezen, bekijken wat je zou kunnen eten en ook dan voorzichtig en met respect voor de natuur te werk gaan. Geen tijd voor deze voorbereiding? Een pluk tuin kan dan ook een goede optie zijn! Er zijn verschillende boerderijen die open staan voor het zelf komen oogsten van groenten, fruit enzovoort!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant