HomeNatuur4 tips om er op uit te trekken in de Nederlands...

4 tips om er op uit te trekken in de Nederlandse natuur

4 tips om er op uit te trekken in de Nederlandse natuur

Een dag er op uit om de Nederlandse natuur te ontdekken? Ons kleine landje kan ons nog vaak genoeg verrassen met landschappen en natuurgebieden om stil van te worden. Soms is het alleen een kwestie van wat nieuwe inspiratie opdoen, een dag uitkiezen om op pad te gaan en het vrije gevoel van de natuur is zo binnen handbereik. Daarom helpen we je graag op weg met 4 tips voor Nederlandse natuurgebieden die je misschien nog niet kent, maar zéker de moeite waard zijn om te ontdekken!

Landgoed Eerde: de combinatie van natuur en cultuur

Het Landgoed Eerde in Overijssel is de ideale combinatie van natuur en cultuur. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes te ontdekken, dieren te spotten, natuur te bewonderen én er is veel te leren over de geschiedenis van het landgoed. Na het spotten van wilde reeën kun je namelijk ook Kasteel Eerde bezoeken, met uiteraard een prachtige kasteeltuin als kers op de taart. Er zijn verschillende rondleidingen en routes te boeken via Natuurmonumenten. Dit bijzondere rijksmonument is zeker een bezoekje waard voor een combinatie van statige lanen en prachtige natuur.

Spanderswoud in ’s-Graveland: een rustig wandelbos vol verrassingen

In het ’s-Gravelandse landschap is er altijd iets te ontdekken. Het Spanderswoud is in de herfst een waar paradijs als het gaat om herfstkleuren en paddenstoelen, maar ook gedurende de andere seizoenen is het een gebied vol verrassingen. Bij het landhuis Spanderswoud vind je het oude monumentale koetshuis, waar je via de Spanderslaan doorsteekt naar het oude wandelbos. Daar word je verrast door kronkelende paden en prachtige uitzichten op open water. Ook in dit gebied kun je wandelroutes van Natuurmonumenten bewandelen, maar je kunt natuurlijk ook zelf op ontdekkingstocht gaan!

De Bantpolder: weids waterland én weidevogelgebied

Het Lauwersmeer en de Waddenzee waren vroeger een open gebied, maar daar is in 1969 een dam gebouwd ter bescherming tegen overstromingen. Het gevolg daarvan is een prachtig nieuw landschap, genaamd de Bantpolder. Het gebied is een weids waterland met enorm veel weidevogels, bijzondere bloemen en prachtige wandelroutes. Vanwege de vele bijzondere vogels wordt het gebied beschermd, dus via begeleide excursies is het mogelijk om hier rond te kijken en te genieten van de prachtige natuur. 

Ijdoorn: het nieuwe vogelijkpunt in de polder

Vlakbij Amsterdam en het dorp Durgerdam, ligt de polder Ijdoorn, bestaande uit de ‘grote polder’ en de ‘kleine polder’. De grote polder is de plek om weidevogels te spotten en de kleine polder biedt de kans om trekvogels te spotten na hun tocht uit Afrika. Het veenweidegebied is daarnaast een plek waar je bijzondere planten tegen komt zoals de gele lis en rietorchis.

Uitjes in de Nederlandse natuur

Dit lijstje biedt weer wat nieuwe inspiratie om de Nederlandse natuurgebieden te ontdekken. Of het nu gaat om vogels spotten, de Nederlandse geschiedenis ontdekken, of een stevige wandeling maken in een groene omgeving; Nederland heeft veel moois te bieden!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant