HomeBloemen & plantenZo bereid je jouw kamerplanten voor als je op v...

Zo bereid je jouw kamerplanten voor als je op vakantie gaat

Zo bereid je jouw kamerplanten voor als je op vakantie gaat

Zo bereid je jouw kamerplanten voor als je op vakantie gaat

Met een vakantie in het vooruitzicht wil je jouw kamerplanten natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten. Misschien is er iemand uit jouw omgeving die de planten water wil komen geven, dan is het meteen geregeld. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je gelukkig het een en ander voorbereiden om jouw kamerplanten goed achter te laten, waardoor ze jouw vakantie gerust door komen!

Verplaats de planten binnenshuis

Wat je alvast als eerste kunt doen, is de planten uit de volle zon halen, maar wel op een lichte plek neerzetten. Daar zet je ze zo veel mogelijk bij elkaar in de buurt, waardoor ze gezamenlijk de luchtvochtigheid verhogen. Je kunt bijvoorbeeld de gordijnen een stukje dicht doen, of de planten een stukje verder van het raam af zetten. Hierdoor zullen ze namelijk ook weer minder water nodig hebben.

Water geven en plantenvoeding voor vertrek

Het is een open deur, maar genoeg water geven voordat je weg gaat is van groot belang. Wat je misschien niet verwacht, is dat het wordt afgeraden om voeding te geven voor vertrek. Dit activeert de plant namelijk om te groeien, wat je op dat moment juist niet wilt, omdat dit weer meer energie (lees: water) kost.

Bewatering tijdens jouw vakantie: maak een druppelsysteem!

De voorbereiding staat en jouw planten houden het een aantal dagen vol, maar ook tijdens jouw afwezigheid hebben ze weer opnieuw water nodig om gezond te blijven. Gelukkig bestaan er verschillende systemen die je hiervoor zou kunnen aanschaffen, maar je kunt zelf ook aan de slag met de volgende opties:

  • Als je een pot met gaatjes onderin hebt, kun je deze in een schoteltje met water zetten. Zo nemen de wortels weer nieuw water op wanneer het nodig is. Dit is echter geen vervanging van het watergeven voor vertrek, dat blijft nog steeds even belangrijk!
  • In het eerdere nieuwsbericht met tuin voorbereidingstips voor de vakantie deelden we deze tip ook al: zelf een druppelsysteem maken! Je knipt hiervoor de bodem uit een lege plastic fles. In de dop prik je gaatjes en over de opening span je eerst een panty en daarna zet je deze met de dop erop in de aarde. De panty voorkomt dat de gaatjes vol komen te zitten met aarde en daardoor niet voldoende water afgeven. Via de onderkant die je hebt opengeknipt giet je het water in de fles, dat er dan langzaam uit druppelt door de gaatjes. Zo krijgt de plant geleidelijk water!
  • Een andere optie is een grote jerrycan met water naast de planten neerzetten. In de jerrycan hang je dan een aantal dikke draadjes, die je ook in de aarde van de planten steekt. De draadjes geven dan langzaamaan vocht af aan de planten.

Fijne vakantie!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant