HomeBloemen & plantenPlanten voor in de schaduw? Weinig zonlicht? vo...

Planten voor in de schaduw? Weinig zonlicht? voor deze planten is dat is geen probleem!

Planten voor in de schaduw? Weinig zonlicht? voor deze planten is dat is geen probleem!

In de wintermaanden wordt het steeds eerder donker en de zon komt minder vaak tevoorschijn. Dit kan betekenen dat sommige planten minder goed groeien door een gebrek aan zonlicht. Gelukkig zijn er veel planten die prima tegen een plekje in de schaduw kunnen. Lees snel verder om te zien welke planten prima kunnen overwinteren in een donkere kamer. Planten als de Aglaonema tot en met de ZZ-plant komen aan bod.

Wat houdt een schaduwplek in?

Planten groeien nou eenmaal door licht en dit hebben ze ook allemaal nodig. Er is geen enkele plant die kan overleven in constante schaduw. Er zijn een aantal planten die prima op een schaduwplek kunnen staan, zij zullen waarschijnlijk wel beter groeien op een plek met meer lichtinval. In de donkere wintermaanden kan het soms lastig zijn om de planten te voorzien van voldoende zonlicht of daglicht. Planten die doorgaans prima overleven op een schaduwplek zullen hier weinig last van ondervinden. Deze kun je dan ook prima aanschaffen. Een schaduwplek is een plek waar de zon niet komt of waar weinig daglicht naar binnen komt. Huizen met een raam op het noorden zijn vaak donkerder en hebben daardoor meer schaduw in huis. In dat geval kun je beter kiezen voor planten die prima overleven op een schaduwplek.

De Aglaonema

Een van deze planten is de Aglaonema. Je herkent deze plant aan de grote bladeren die vrijwel direct uit de aarde groeien. Hierdoor heeft de plant geen stam en blijft die vrij laag. Deze plant zal niet groter worden dan een meter en komt oorspronkelijk uit de jungles van Zuidoost-Azie. Daar groeit de plant onder de bladeren van grotere bomen en planten en is hierdoor ook gewend om regelmatig in de schaduw te staan. Hierdoor kan hij bij jou thuis prima overleven op een schaduwplek. Wil je de Aglaonema echter laten groeien? Dan kun je proberen om toch een aantal uurtjes zon te regelen. Er zijn diverse soorten Aglaonema's. Je herkent ze aan het verschil in kleuren. De variaties met wit en groen in het blad zoals de 'Freedman’ en ‘Key Lime’ kunnen iets beter tegen een schaduwplek dan de bontgekleurde varianties. Dit zijn de ‘Jungle Red’ of ‘Crete’. Je kunt aan de bladeren van de plant zien of hij tevreden is met zijn standplaats. Planten met gele bladeren krijgen te veel licht en hangende bladeren zijn een teken van te weinig licht.

 

De Aspidistra elatior

Deze sterke plant groeit het allerbeste op een schaduwplek en in donkere hoeken. Deze plant komt oorspronkelijk voor in Japan en Taiwan. Daar groeien ze als bodembedekker in de bossen. Hierdoor staan ze vrijwel altijd in de schaduw van andere bomen en planten. Deze plant werd in de 19e eeuw al gebruikt als interieurplant doordat hij prima overleeft in de schaduw. In schoenmakerijen, slagerijen en in restaurants zag je deze plant vaak terugkomen. De Aspidistra elatior staat dus bekend als ijzersterke plant die prima op een donkere locatie kan overleven zonder zonlicht. Sterker nog, de plant kan niet tegen zonlicht of moet daarom absoluut niet op een zonnige standplaats worden gezet. Wanneer je de Aspidistra elatior in huis haalt heb je hier vrijwel geen omkijken naar. De plant heeft weinig water nodig. Je kunt de grond een beetje laten uitdrogen zodat de plant niet met zijn wortels in het water blijft staan.

 

De Calathea

Deze plant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied van Zuid-Amerika. Daar groeit deze plant in de oerwouden waar hij beschut staat in de schaduw van andere hoge planten en bomen. De Calathea wordt hooguit een meter groot en kan zeer slecht tegen zonlicht. Geef deze plant daarom een schaduwplekje. Deze plant vraagt wel om een goede verzorging. Een hoge luchtvochtigheid draagt daar zeker aan bij. Dit komt doordat deze plant oorspronkelijk uit een tropisch klimaat komt. Daarom vragen ze om een warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt de plant daarom regelmatig besproeien met water om ze zo te voorzien van voldoende water en het tropische klimaat na te bootsen.

 

De Caryota mitis

De Caryota mitis is bekend betekend als de Vissenstaartpalm of de Vinnetjespalm. De reden voor deze naam is de uitstraling van deze plant. De unieke driehoekvormige bladeren lijken op een vissenstaart. De Caryota mitis komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azie waar hij gewend is aan een tropisch klimaat met warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Toch kan deze plant prima overleven in ieder interieur. Geef deze plant een fijne schaduwplek en sproei de plant regelmatig. Zo worden de bladeren schoon en kan de plant het binnenkomende licht beter opnemen. Vermijd echter een zonnige plek doordat dit zorgt voor bruine vlekken op de bladeren en een bleke uitstraling van de plant.

 

De Dracaena

De Dracaena past zich eenvoudig aan de omgeving aan en is daarom een zeer populaire interieurplant. Veel soorten van de De Dracaena kunnen prima overleven op een donkere standplaats of een schaduwplek. Vooral de soorten met donkergroene bladeren doen het erg goed op een donkere plek. Voorbeelden hiervan zijn de  fragrans ‘Compacta’ of de fragrans ‘Janet Craig’. Kijk hierbij naar de kleur van het blad. Hoe lichter het blad, hoe lichter de standplaats en andersom geldt hetzelfde. Donkere bladeren op een donkere standplaats. De fragrans ‘Lemon Lime’ vragen wel om een aantal uurtjes zonlicht per dag. Daarnaast is deze plant erg makkelijk om te verzorgen. Je hoeft deze plant pas water te geven wanneer de grond volledig is opgedroogd. Dit komt doordat de plant water opslaat in de stam. Hierdoor overleven ze prima een maandje zonder water.

 

De Kentia (Howea) forsteriana

De Kentia (Howea) forsteriana heeft zijn naam te danken aan het eiland waar de plant oorspronkelijk groeit. Dit is namelijk Lorrd Howe. Dit eiland ligt tussen Australie en Nieuw-Zeeland in. Deze plant vangt daar weinig licht doordat hij groeit onder de schaduw van grotere palmbomen. Daarom heeft deze plant ook geen zonlicht nodig, dit kun je zelfs beter vermijden. De plant doet het prima op een donkere plek in de (half)schaduw. Zo kun je de plant bij een raam plaatsen op het noorden. De plant kan een aantal zonnestralen in de vroege ochtend prima hebben. De plant vraagt geregeld om water en staat het liefst in een lichtvochtige grond. Voel dus altijd aan de potgrond om te zien of de plant water nodig heeft. Hoe warmer de kamer, hoe eerder het water wordt verdampt. Daarom vraagt deze plant in de warmere maanden om meer water dan in de koudere wintermaanden.

 

De Rhapis excelsa

De Rhapis excelsa staat bekend als echte schaduwplant. Deze plant zie je dan ook geregeld terugkomen in kantoorpanden. Oorspronkelijk groeit deze plant in de schaduw van andere bomen en planten. Daardoor kan deze plant prima overleven met weinig zonlicht. Dit wordt echter gecompenseerd door veel bladgroenkorrels aan te maken. Hoe meer bladgroenkorrels, hoe meer zonlicht er binnen de plant wordt opgeslagen. Dit wordt weer omgezet in energie voor de plant. Deze plant kan prima overleven op een zeer donkere plek waar direct zonlicht vermeden moet worden. Voor de groei van de plant is indirect licht wel nodig. Je kunt de plant dus tot maximaal 5 meter bij een raam plaatsen op het westen of oosten en maximaal 7 meter op het zuiden vandaan. De plant geeft zelf aan wanneer de standplaats te donker of te licht is. De bladeren zullen namelijk geel verkleuren bij een te lichte plek. De merkt dat de plant te donker staat wanneer er geen nieuwe bladeren meer worden aangemaakt.
 

De Sansevieria

Veel mensen kennen de Sansevieria als de Vrouwentong of de Slangenplant. Deze plant is makkelijk om te verzorgen doordat de plant zich makkelijk aanpast aan de omgeving. De Sansevieria is gewend aan enorme hitte en een droog klimaat doordat de plant oorspronkelijk groeit in de woestijnen van West-Afrika. Hier overleeft de plant prima met erg weinig water. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Sansevieria is doorontwikkeld tot een ijzersterke plant die je tegenwoordig in vrijwel ieder kantoorpand tegenkomt. De plant heeft weinig water nodig en kan op zowel een licht als een donkere plek worden gezet. Staat de plant verder van een raam af? Dan heeft deze minder water nodig dan wanneer hij dichtbij het raam staat.

 

De Zamioculcas zamiifolia

De Zamioculcas zamiifolia staat ook wel bekend als de ZZ-plant. Deze plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van Afrika. De Zamioculcas zamiifolia kun je vrijwel overal neerzetten doordat de plant zich makkelijk aanpast aan verschillende standplaatsen. Hierdoor is dit een zeer populaire interieurplant. Deze plant heeft ook de naam ‘Eternity plant’ gekregen, omdat hij zo sterk is en daardoor eeuwig zou kunnen leven. Plaats je de plant bij een raam op het noorden, dan kan de plant direct voor het raam worden gezet. Bij een raam op het oosten of westen kun je de plant beter een paar meter van het raam af plaatsen. Zet de plant ook niet op een te lichte plek. Dit zorgt ervoor dat de bladeren zwarte vlekken krijgen en de takken gaan hangen. De Zamioculcas zamiifolia kan tot wel 4 maanden zonder water. De plant staat zijn watervoorraad namelijk op in de bladeren, de stengels en de wortels. Wil je de plant flink laten groeien? Dan is het niet aan te raden om de plant 4 maanden geen water te geven, maar het kan wel. Wanneer je voelt dat de grond volledig is uitgedroogd kun je de plant weer een beetje van water voorzien.

 

 

Datum:
|
Bron: Nieuwkoop Europe bv
|
Auteur: Groenkrant