HomeBloemen & plantenMoeten kamerplanten gesnoeid worden?

Moeten kamerplanten gesnoeid worden?

Moeten kamerplanten gesnoeid worden?

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij de verzorging van je kamerplanten, maar toch kan het erg veel resultaten opleveren om jouw kamerplanten te snoeien. Mits je uiteraard het goede moment kiest én de juiste lengte snoeit, kan de plant daarna gezond en wel weer verder groeien.

Waarom moeten kamerplanten gesnoeid worden?

Het snoeien van kamerplanten heeft een aantal voordelen, zoals:

  • De kamerplant groeit meer ‘in vorm’ waardoor deze beter op zijn plek blijft in jouw interieur. Hierdoor groeit deze niet naar verschillende uithoeken, maar meer in vorm met de omgeving.
  • Het licht kan de plant beter bereiken omdat er minder takken en bladeren het zonlicht blokkeren. Dit draagt bij aan de gezondheid van de plant en zorgt ervoor dat deze er mooier en gezonder uitziet.
  •  Door dode of ongezonde bladeren en takken weg te snoeien wordt de groei gestimuleerd en is er weer ruimte voor gezonde takken en bladeren. De energie gaat niet meer naar de bladeren of takken die deze energie niet meer kunnen gebruiken, waardoor er weer mooie nieuwe takken voor in de plaats komen.
  • Het snoeien kan leiden tot vertakkingen, die de plant voller laat ogen.

Wanneer mogen kamerplanten gesnoeid worden?

Het enige seizoen wanneer het niet aan te raden is om kamerplanten te snoeien is de winter. Dat is het seizoen dat de kamerplant in rust is. De lente, zomer en herfst zijn wel geschikte momenten hiervoor, maar houd wel rekening met verschillen tussen planten onderling.

Aandachtspunten bij het snoeien van kamerplanten

Snoei je een Ficus? Houd er rekening mee dat het witte sap dat vrijkomt bij het snoeien irriterend is voor de huid, dus het dragen van handschoenen is daarbij aan te raden. Het ‘bloeden’ dat deze plant doet kun je daarna stoppen door een beetje aarde op de plek te smeren. Ga je een palm of  varens snoeien? Deze planten groeien vanuit een kern of stam, die niet gesnoeid mag worden. De bladeren mogen wel van de stam gesnoeid worden, wanneer deze bijvoorbeeld wat lelijker worden.

Datum:
|
Auteur: Groenkrant