HomeBloemen & plantenKamerplanten stekken: zo doe je dat!

Kamerplanten stekken: zo doe je dat!

Kamerplanten stekken: zo doe je dat!

Ben je dol op jouw kamerplanten en wil je graag meer van dezelfde planten? Of heb je juist zin om een ander te verblijden met een stekje, of om zelfs een stekje te ruilen? Stekjes zijn de nieuwe planten die je van de plant af kunt halen om zo in principe 2 planten over te houden. Je hebt dan als het ware een ‘moederplant’ en een ‘babyplant’, waardoor je steeds meer planten in huis hebt, of steeds meer mensen om je heen kunt verblijden natuurlijk!

Waarom is het goed om planten te stekken?

Door planten te stekken kun je de planten die je nu hebt gebruiken om weer nieuwe planten te laten groeien. Dat betekent dat er geen kas voor nodig is geweest en geen transport van de nieuwe plant aan vooraf gaat. Daarnaast is het ook een erg leuk proces om jouw plant zó goed te verzorgen dat hij stekjes geeft!

Verschillende soorten stekjes

Er zijn verschillende soorten stekjes, die je dan ook op verschillende manieren behandelt. Zo zijn er onder andere:

  • Uitlopers: deze groeien aan de plant vast, kun je er af halen en dan met de worteltjes die al ontwikkeld zijn meteen in de aarde zetten. Dit is bijvoorbeeld bij de graslelie het geval, aan de stevigere takjes die tussen de bladeren groeien.
  • Kopstekjes: Het topje van de plant geeft in dit geval een aantal knopen waar nieuwe bladeren uit groeien. Deze kun je afsnijden en in het water zetten tot de wortels zich gaan vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Hedera.
  • Bladstekjes: dit zijn stekjes die je in sommige gevallen als blad met steel in de aarde zet, zoals bij het Kaaps Viooltje. Bij vetplanten haal je het gehele blad van de plant af, laat je deze eerst drogen en zet je hem daarna in de aarde.
  • Wortelstekjes: Er zijn planten die knopen in hun wortels hebben en daar uit groeien nieuwe wortels en bladeren. Deze kun je dan van de wortel afsnijden en in de aarde zetten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Anthurium

Planten vermeerderen: aan de slag met deze tips!

Het eerste dat belangrijk is, is om te weten welke planten je hebt en hoe deze zich vermeerderen. Als je dit weet, dan kun je in het bovenstaande overzicht vinden hoe het precies werkt. Veel succes met het stekken van jouw kamerplanten!

Datum:
|
Auteur: Groenkrant