HomeBloemen & plantenHoe houd je kamerplanten gezond in het najaar?

Hoe houd je kamerplanten gezond in het najaar?

Hoe houd je kamerplanten gezond in het najaar?

De zomer is bij uitstek hét seizoen waarin je jouw kamerplanten ziet groeien als nooit tevoren. Nieuwe bladeren, stekjes, grotere potten, het komt waarschijnlijk allemaal voorbij voorbij! Dan is het misschien een beetje wennen wanneer de herfst begint en het er ietsje anders aan toe gaat. Er is immers minder zonlicht, waar de planten nu juist van groeien. Dat ze niet groeien of geen nieuwe bladeren krijgen is dan ook geen probleem. Om jouw planten zo goed mogelijk te ondersteunen in deze periode van rust kun je een aantal dingen doen (of juist laten).

Minder licht, dus ook minder water

Licht en water zijn de bron van groei voor de plant. In het najaar is er nu eenmaal minder zonlicht waardoor er minder fotosynthese plaats zal vinden. Dat betekent dan ook meteen dat je minder water hoeft te geven. Als je te veel water geeft kan de plant er juist veel slechter aan toe zijn, dus voordat je water geeft is het goed om te controleren of de grond echt droog is.

Een goede luchtvochtigheid als de verwarming aan staat

De verwarming zorgt ervoor dat het warmer wordt in huis, maar brengt daarnaast ook een droge lucht mee. Met name tropische planten kunnen hier veel schade door oplopen, wat je herkent aan bruine vlekken en puntjes op de bladeren. Je kunt een handje helpen door de luchtvochtigheid in huis te verhogen, bijvoorbeeld door bakjes water op de verwarming te zetten. Ook kun je zelf aan de slag gaan met de plantenspuit, om de plant zo nu en dan eens goed nat te spuiten!

De lichtinval kan veranderen

Het kan zo zijn dat een plant ineens minder natuurlijk licht krijg in de herfst en winter. Let hier goed op, bijvoorbeeld door te kijken naar bladeren die de plant verliest. Het kan dan verstandig zijn om de plant iets dichter bij het raam te zetten om wat licht op te kunnen vangen, dit hoeft niet meteen direct zonlicht te zijn.

Plantenvoeding is niet nodig in het najaar

Omdat de groei stil staat, is het niet nodig om plantenvoeding te geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er juist té veel mineralen in de bodem komen, die de wortels dan zelfs schade kunnen toe doen.

 

Kun je planten nog verpotten in het najaar?

Ook het verpotten kun je het beste even laten wachten in het najaar. Vaak is dit toch een redelijke schok voor de plant waar de wortels beschadigen. In de herfst en winter zal deze schade niet snel herstellen zoals dit in het voorjaar gebeurt. Het is daarom beter om hier even mee te wachten.

Met een paar kleine aanpassingen ben je klaar voor het najaar

Over het algemeen hebben jouw planten minder verzorging nodig in het najaar. Een aantal belangrijke aandachtspunten zijn de afstand van de verwarming, de lichtinval, de luchtvochtigheid en het minderen met water geven. Dan zul je daarna zien dat de planten in het voorjaar weer gezond en wel verder gaan groeien!

Datum:
|
Bron: Groenkrant
|
Auteur: Groenkrant