HomeBloemen & plantenCroton: Woonplant van de Maand oktober 2020

Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020

Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020

De Croton is een zeer opvallende en sfeervolle plant met dikke, glanzende bladeren in diverse vormen en kleuren. Officieel heet deze plant de Codiaeum variegatum, maar de naam Croton is bekender. Lees in dit artikel over de verschillende soorten en de verzorging van deze prachtige plant.

Oorsprong en soorten

De Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In deze landen wordt de plant vrij hoog en wordt daarom vaak als afscheiding gebruikt. De bekendste soort is de Croton petra en de iceton. De Croton petra heeft gekleurde bladeren met een nerf die net wat feller van kleur is, waardoor deze heel mooi aftekent op het blad. Het blad van de Croton iceton is egaler van kleur zonder opvallende nerven. Ook de mamey en freckles zijn zeker de moeite waard. Elke soort is weer anders door de diversiteit aan bladvormen en kleuren.

Verzorging van de Croton

Water geven

Zorg ervoor dat de Croton altijd in lichtvochtig substraat staat en dat u per gietbeurt kleine beetjes geeft. In de herfst- en wintermaanden, als de temperaturen lager zijn en de dagen donkerder, verbruikt de Croton minder water. Het is belangrijk om hier de watergift op aan te passen. Ook is het goed om de plant eens in de zoveel tijd te sproeien. Niet alleen werkt het preventief tegen ongedierte, het maakt ook de bladeren stofvrij. De plant staat er mooier bij en een bijkomend voordeel is dat een schoon blad meer licht ontvangt, waardoor de plant meer kleur krijgt.

Verkleurde bladeren

Hoe meer licht de Codiaeum krijgt, hoe mooier zijn bladeren zullen kleuren. Wanneer de bonte bladeren donker gaan kleuren, is dit een teken dat de plant te weinig licht krijgt. Plaats in dit geval de Croton dichter bij het raam. Indien de plant teveel naar het licht gaat groeien kunt u de plant eens in de zoveel tijd draaien. Als de plant zijn blad verliest, kan dat een teken zijn van een overschot aan water. Geef de plant in dat geval minder water. Door het gebruik van een watermeter kunt u makkelijker zien wat uw Croton nodig heeft.

Croton snoeien

Als de Croton teveel uitlopers krijgt of te hoog wordt kunt u de plant snoeien. De beste periode om dat te doen is het najaar, zodat het licht de kern van de plant makkelijker kan bereiken in de donkerdere maanden. Deze jaarlijkse snoeibeurt zorgt ervoor dat de Croton in het voorjaar weer uitloopt en de plant mooi vol blijft.

Datum:
|
Bron: Bloemenbureau Holland
|
Auteur: Groenkrant